Choď na obsah Choď na menu

10 najlepších filmov a seriálov roku 2020

8. 3. 2021

1. “Small Axe: Lovers Rock”

Lovers Rock rozpráva fiktívny príbeh mladej lásky na bluesovej párty v roku 1980. Film je ódou na žáner romantického reggae s názvom „Lovers Rock“ a na čiernu mládež, ktorá vo svojom zvuku našla slobodu a lásku na londýnskych domácich večierkoch, keď boli nevítaní v bielych nočných kluboch. Amarah-Jae St. Aubyn debutuje na plátne oproti držiteľovi ceny BAFTAs 2020 Rising Star Michealovi Wardovi (Top Boy). Hrajú tiež Shaniqua Okwok (chlapci), Kedar Williams-Stirling (sexuálna výchova), Ellis George (Dr. Who), Alexander James-Blake (najlepší chlapec) a Kadeem Ramsay (modrý príbeh), rovnako ako Francis Lovehall a Daniel Francis. -Swaby, ktorý debutuje na svojej obrazovke. Na scenári filmu Lovers Rock sa podieľali Courttia Newland a Steve McQueen.

https://www.rottentomatoes.com/tv/small_axe/s02

2. “Nomadland”

Žena sa vydáva na cestu americkým západom potom, čo počas recesie stratila všetko.

https://www.rottentomatoes.com/m/nomadland

3. “David Byrne’s American Utopia”

Spevák David Byrne a skupina medzinárodných hudobníkov hrajú piesne z hitu na Broadwayi „American Utopia“.

https://www.rottentomatoes.com/m/david_byrnes_american_utopia

4. “First Cow”

Dvaja cestovatelia, na úteku pred skupinou pomstychtivých lovcov na severozápade 20. rokov 20. storočia, snívajú o tom, že to zasiahnu bohatstvom - ale ich jemný plán, ako zbohatnúť na hranici, sa spolieha na tajné použitie cenenej dojnice kravy majiteľa pozemku.

https://www.rottentomatoes.com/m/first_cow

5. “Da 5 Bloods”

Štyria afroameričtí veterinári bojujú so silami človeka a prírody po návrate do Vietnamu a hľadajú pozostatky svojho padlého vodcu čaty a zlaté imanie, ktoré im pomohol skryť

https://www.rottentomatoes.com/m/da_5_bloods

6. “Minari”

Nežný a rozsiahly príbeh o tom, čo nás zakoreňuje, sleduje Minari kórejsko-americkú rodinu, ktorá sa sťahuje na malú farmu v Arkansase a hľadá svoj vlastný americký sen. Rodinný dom sa úplne zmení s príchodom ich prefíkanej, sprostej, ale neskutočne milujúcej babičky. Uprostred nestability a výziev tohto nového života v drsných Ozarkách ukazuje Minari nepopierateľnú odolnosť rodiny a toho, čo skutočne robí domov.

https://www.rottentomatoes.com/m/minari

7. “Beanpole”

Počas druhej svetovej vojny v Leningrade bolo obliehanie mesta konečne ukončené, ale v troskách, ktoré zostali, pokračujú boje na život a na smrť. Dve mladé ženy hľadali zmysel a nádej počas svojho boja o obnovu života medzi ruinami.

https://www.rottentomatoes.com/m/beanpole

8. “Never Rarely Sometimes Always”

Zoči-voči neúmyselnému tehotenstvu a nedostatku miestnej podpory cestuje Autumn a jej bratranec Skylar cez štátne hranice do New Yorku na náročnú cestu priateľstva, statočnosti a súcitu.

https://www.rottentomatoes.com/m/never_rarely_sometimes_always

9. “The Nest”

Podnikateľ a jeho rodina sa začnú rozpadávať po presťahovaní do starej vidieckej kúrie v Anglicku v 80. rokoch.

https://www.rottentomatoes.com/m/the_nest_2020

10. “The Assistant”

Jane, čerstvá absolventka vysokej školy a začínajúca filmová producentka, práve získala vysnívanú prácu ako asistentka silného magnáta v oblasti zábavy. Jej deň je takmer ako každý iný asistent - varenie kávy, objednávanie obedov, vybavovanie cestovných vecí a prijímanie telefónnych správ. Keď si však Jane plní svoju každodennú rutinu, čoraz viac si uvedomuje zneužívanie, ktoré zákerne farbí všetky aspekty jej pracovného dňa, hromadenie degradácií, proti ktorým sa rozhodne zaujať stanovisko.

https://www.rottentomatoes.com/m/the_assistant_2020